Çeşitli bitkilerden elde edilen uçucu yağlar uzun zamandan beri insanlar tarafından kullanılmaktadır. Aromatik olarak yaygın olarak kullanılırlar. Kimyasal aktivite ile birlikte yüksek uçuculuk, kozmetikte ve parfüm üretiminde kullanılan formülasyonların bileşenleri olarak taleplerini belirledi. Ayrıca terapötik ve profilaktik amaçlar için kullanılırlar.
Dermise derinlemesine nüfuz etme yetenekleri nedeniyle, genellikle çeşitli kozmetik maskelere dahil edilirler. Saf haliyle kullanımları, artan kimyasal aktivite nedeniyle uygulanmaz, bu durumda ciddi tahrişe neden olabilir. Bu nedenle yüz cildi için uçucu yağlar sadece çözelti şeklinde kullanılır. Ayrıca, çözeltilerin temeli, içinde çözünmedikleri için su değil, çeşitli bitkisel yağlardır. İstisnalar, kusurlar üzerinde nokta etkisinin gerekli olduğu durumlardır. Doğal kremler de baz görevi görebilir.
Önemli! Hazır kremlere ve diğer kozmetiklere uçucu yağlar eklemeyin. Gerçek şu ki, solüsyonun diğer bileşenlerinin cildin derinliğine iletilmesi için taşıma rolünü oynuyorlar, bu yüzden kullanımları öngörülemeyen sonuçlara yol açabilir.
Uçucu yağlar içeren kozmetik yüz maskeleri tüm cilt tipleri için etkili olabilir. Ana şey, maskenin doğru bileşimini seçmektir. Bu nedenle en çok kullanılan yağların özelliklerini bilmek gerekir.
Yağlı ciltler için kompozisyonlar
Çay ağacı, köknar, kafur, biberiye ve bergamot yağları, yağ bezlerinin artan aktivitesi ile sorunlu dermis üzerinde iyi çalışır. Bu liste sınırlı değildir. Ayrıca, birçoğunun farklı cilt tipleri üzerinde evrensel bir etkiye sahip olduğuna dikkat edilmelidir.
- Çay ağacı yağı, yağ bezlerinin bozulmuş işlevselliği ile sorunlu dermis için yapılan maskelerin bileşiminde kendini iyi göstermiştir. Antiseptik özellikleri, akne, sivilce ve bu tür diğer iltihaplı belirtilere karşı son derece etkili olmasını sağlar.
- Köknar yağı benzer özelliklere sahiptir. Ayrıca artan yağ salgıları ile sorunlu dermisin iltihaplanmasına ve apselerine karşı da etkilidir. Ayrıca yüz yüzeyinde gençleştirici, pürüzsüzleştirici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, köknar esansiyel yağları içeren yüz maskeleri, yaşlanan cildi canlandırmak ve canlandırmak için sıklıkla kullanılır.
- Beyaz kafur yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir ve çeşitli kozmetik maskelerin bir parçası olan bir anti-inflamatuar ajan olarak başarıyla kullanılır. Bu tür maskeler, yağ bezlerinin çalışmasını normalleştirmeye ve sorunlu dermisin terlemesini normalleştirmeye yardımcı oldukları için akne, pürülan döküntüler ve diğer iltihaplara karşı faydalıdır. Ayrıca yaşlılık lekelerinin ve çillerin hafifletilmesinde de yardımcı olabilirler.
- Biberiye yağı, bileşimine bağlı olarak üç türe ayrılır:
- Kafur-borneol.
- Sineol.
- Verbenonik.
Belirli bir durumda hangi tiplerin tercih edileceğini seçerken, kafur borneol tipini içeren maskelerin, iltihaplanmaya eğilimli sorunlu, yağlı dermis için daha faydalı olduğu unutulmamalıdır. Artan soyulma ile kuru ciltlerin yanı sıra solmuş ve pürüzlü ciltler için verbenon tipi daha uygundur.
Bu tür maskelerin kurs kullanımı, yağ bezlerinin çalışmasını normalleştirir, yüzün yüzeyini yumuşatır ve pürüzsüzleştirir, elastikiyetini geri kazandırır. Aynı zamanda gözenekler temizlenir ve daraltılır. Ayrıca somut bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir, bu nedenle furunküloz ve dermatitten akneye kadar çok çeşitli cilt hastalıklarına karşı yaygın olarak talep edilmektedir.
Kuru ciltler için uygulama
Hangi yağların kuru dermiste daha etkili olduğu sorusuna cevap verirken öncelikle portakal, mür, sandal ağacı, gül ve paçuli yağlarını saymak gerekir. Nemlendirme için kullanımları, pahalı kremlerin yerini başarıyla alabilir. Ancak etkileri nem ile sınırlı değildir.
- Portakal yağı, önemli dehidrasyon aşamasında kuru ciltler için kullanılır. Nemlendirici etkisi olan hemen hemen tüm baz bitkisel yağlarla uyumludur. İçerisinde bulunan maskeler, yara ve yara izlerine karşı kendilerini iyi göstermiştir. Ek olarak, epidermisin kan damarlarının normal işleyişini eski haline getirebilirler, böylece rosaceanın etkilerini ortadan kaldırırlar. Ayrıca yaşlılık lekelerinden kurtulmaya yardımcı olur.
- Mür yağı, çok kuru, çatlamış ciltler için terapötik ve profilaktik bir ajan olarak kullanılır. Kuru cildin iltihaplanmasını ve kızarıklığını hızla durdurabilir, yumuşatabilir ve elastikiyetini geri kazanabilir.
- Sandal ağacı yağı, doğal tonunu kaybetmiş kuru, sarkmış ciltler için iyi çalışır. Kuru cildin elastikiyetini ve doğal tonunu geri kazanabilir, göz ve ağız köşelerindeki ince kırışıklıkları düzeltebilir. Özellikle kışın önemli olan kuru ve susuz kalmış cildin su dengesini geri kazandırmak için etkili bir şekilde çalışır. Ayrıca cildi beyazlatabilir ve yara ve yara izlerini hafifletebilir.
- Gül yağı çok yönlülüğü nedeniyle çok popülerdir. Sadece kuru cildi nemlendirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yüzün ovalini düzelterek ve küçük kırışıklıkları yumuşatarak sıkılaştırıcı bir etkiye de sahiptir. Ayrıca epidermisin aşırı duyarlılığını azaltır ve hücresel dokulardaki metabolizmayı uyarır.
Yüzün cildini sıkılaştırmak ve kuruluğundan kurtulmak için gül yağı tavsiye edilir.
- Paçuli yağı kuru cildi onarmak ve pürüzsüzleştirmek için kullanılır. Baz bitkisel yağların nemlendirici etkisini artırarak cildin derinliklerine nüfuz etmelerini sağlar. Bu nedenle, hücresel dokunun besinlerle kalitatif bir doygunluğu meydana gelir.
Cilt gençleştirme için uçucu yağlar
Yüz gençleştirme için uçucu yağlar çoğunlukla evrensel bir etkiye sahiptir ve tüm cilt tipleri için kullanılabilir. Hangisinin cildin gençleşmesini en iyi etkilediğini düşünün.
- Limon yağı, türü ne olursa olsun cildi gençleştirerek yaşlanmasını yavaşlatabilir. Ek olarak, yağ salgılarının oluşumunu stabilize eder, yüz yüzeyindeki gözenekleri daraltır ve temizler. Ayrıca güçlü beyazlatma özelliklerine sahiptir.
- Portakal yağı, tatlı ve acı portakallardan yapılabildiği için iki çeşittir. Tatlı portakaldan yapılmış olup, esas olarak susuz kalmış ve pürüzlü olduğu kadar yaşlanan ciltler için de kullanılır. Acı portakaldan yapılır, yağ bezlerinin işlevselliğini normalleştirme kabiliyeti nedeniyle yağlı ciltler için daha sık kullanılır. Türü ne olursa olsun, aynı derecede anti-inflamatuar ve beyazlatıcı etkiler sağlama yeteneğine sahiptir.
- Ylang ylang yağı da nitelikleri bakımından çok yönlüdür. Tüm cilt tiplerini onarabilir ve gençleştirebilir. Ve yüz yüzeyinin sorunlu alanlarını daha az etkili bir şekilde etkilemez, gözenekleri daraltır ve normal metabolizmayı geri yükler. Bu nedenle genellikle sadece gençleşmek için değil, akne ve diğer cilt iltihaplarından kurtulmak gerektiğinde de kullanılır.
Uygulama özellikleri
Uçucu yağlar kimyasal ve biyolojik olarak aktif maddeler olduğundan, bunları kullanırken bir takım kurallara uyulmalıdır:
- Göze girmelerine izin verilmemelidir. Bu hala devam ederse, gözlerinizi hemen ılık suyla yıkamalısınız.
- Uygulamalarından sonra cildin hafif kızarmasına izin verilir. Bununla birlikte, kaşıntı veya diğer hoş olmayan reaksiyonlarla ilişkiliyse, bileşimi değiştirmeli veya dozajının ihlal edilmediğinden emin olmalısınız.
- Kompozisyonun aromasının koku duyunuzu nasıl etkilediğini ihmal etmemelisiniz. Koku sizin için hoş değilse, onu değiştirmek daha iyidir, çünkü bileşimin başarılı etkisi, diğer şeylerin yanı sıra sağlığınıza bağlıdır.
- Aynı nedenle, genel tonunuzu nasıl etkileyebileceğini önceden bilmeniz gerekir. Bu nedenle yatmadan önce vücudun aktivitesini artıran bir kompozisyon kullanmamalısınız. Aynı şekilde sabahları rahatlatıcı etkisi olan kompozisyonlar da uygun değildir.